Poslovni izlet

Ta teden sem šel na morebitno poslovni izlet. Cilj bo ostal moja morebitna poslovna skrivnost, povem vam le toliko, da je snežilo.
Po pravici povedano je ta morebitnost zares morebitna, saj sem šel tja le zato, ker me je prijatelj, ki ima firmo v Lanzhou-u, povabil naj grem z njim. Šel sem “zijala prodajat”, kot bi rekli po naše.

Čeprav sem že marsikaj videl tukaj na Kitajskem, moram priznat, da me je to majhno mestece prav impresioniralo. Verjetno ne bi prav veliko zgrešil, če bi rekel, da je polovica mesta ena sama velika grosistična tržnica. Naj vas ne zavede slovenski pridih te besede. Gre za celotne soseske, hale in ves ostal repertoar prostorov. Povsod, kamor pogledaš lahko vidiš kupe raznvrstne robe in vse se prodaja “na kile”, kot bi se reklo pri nas.
Kot sem že omenil sem jaz šel tja iz radovednosti, z par yuani v žepu in upanjem, da mi bo uspelo dobiti poceni aparat za striženje las. Ne vem zakaj, ampak v Shanghaiu je to napravo presneto težko dobiti. Mislil sem nabavit tudi pet ali šest puloverjev, vendar se jim za tako količino ni ljubilo niti zmaknit, sto puloverjev pa res ne potrebujem.
No aparat za striženje las sem pa vseeno našel. In to ne enega ampak kar celo omaro različnih modelov. Po kratkem razmisleku sem odbral enega, ki je nosil ceno 16.85 yuana. Prodajalka me je takrat vprašala koliko jih hočem in ko sem rekel, da hočem kupiti le enega me je samo debelo pogledala in dejala, da samo enega pa že ne morem kupiti. Po kratkem barantanju in prepričevanju smo se zmenili, da mi ga proda za 28 yuanov. Ona ni bila najbolj zadovoljna, jaz pa sem bil srečen, saj sem napravo dobil za desetino cene, ki bi jo moral v Shanghaiski veleblagovnici odšteti za podoben izdelek zahodnjaške blagovne znamke.
Prav neverjetno je, kako lahko toliko ljudi na tolikšnem prostoru prodaja ene in iste stvari. No svet je velik in kupcev jim verjetno ne manjka. Jaz sem oo vrnitvi domov sem še nekaj časa razmišljal o morebitnih poslovnih priložnostih, vendar me je ob misli na naše carinike podjetniška žilica kmalu minila.

En komentar na “Poslovni izlet”

  1. mitja Says:

    Dušan živijo Malo pozno sem videl tole sporočilo. Če te še zanima Shanghai se oglasi kaj na forumu in ti bom z veseljem povedal par stvari o Shanghaiu. Ali pa mi pošlji mejl na mitja (at) yuan.si