Dokumentarec “Nevidena Kitajska”

Sodobna spletna naveza (China Digital Times -> Crossroads) me je danes pripeljala do 30 minutnega dokumentarca The Unseen China, ki sta ga Jiang Xueqin in Brian Keeley leta 2003 posnela na severo-vzhodu Kitajske.
Njegova avtorja pravita: “V tem trideset minutnem dokumentarcu skušava prikazati, kako kitajska ekonomska tranzicija vpliva na milijardo njenih nevidenih državljanov in pokazati, kako korupcija in ekonomske reforme za sabo puščajo mnogo revnih in jeznih Kitajcev.”
Na portalu Crossroads k avtorjevim besedam dodajajo: “Tisti, ki živimo na Kitajskem, smo včasih zaslepljeni z odsevi bleščečih novih stavb, vendar takoj za glavnimi cestami Pekinga in Šanghaja za mnoge obstaja drugačna realnost.”
Pogosto ni potrebno storiti drugega, kot da iz ene od teh bleščečih ulic zaviješ za vogal in se znajdeš v nekem povsem drugačnem obdobju, v nekem drugem ekonomskem svetu. Ta je še iz časov, ko so velika državna podjetja zaposljevala na desetine milijonov delavcev in jim zagotavljala t.i. “železno riževo skledo“.

Tisti, ki ste pred leti v Kinoteki zamudili devet urni dokumentarni maraton iz istih krajev in časov (Tie Xi Qu: Zahodno od tirov, režiser: Wang Bing), imate sedaj odlično priložnost, da si ogledate kratek povzetek življenja v propadlem kitajskem industrijskem mestu.

Tukaj si lahko ogledate vseh pet delov.