30 razlogov zakaj so evropejci boljši od vseh ostalih

Vsakdo, ki se je vsaj za nekaj časa temeljiteje posvetil preučevanju/spoznavanju tujih kultur, se je zagotovo srečal z pojmoma evrocentrizem in orientalizem. Oba pojma označujeta iracionalen pogled na “iracionalne” ne-evropske kulture, ki so ga donedavno zastopali “zahodnjaški” zgodovinarji.

Anonymous Venetian orientalist painting, ‘The Reception of the Ambassadors in Damascus'
The Reception of the Ambassadors in Damascus
Anonymous Venetian orientalist painting, 1511, the Louvre

Na blogu Chinfluenza je danes blogerka na kratko predstavila “zelo lucidno analizo evrocentričnih predpostavk v velikih delih uglednih zgodovinarjev” izpod peresa James M. BlautEight Eurocentric Historians.

Še posebej je izpostavila deseto poglavje knjige v katerem avtor “izkaže izvrsten čut za ironijo in predstavi pravi kontrolni seznam: serijo trditev, predpostavk in zgrešenih fraz, ki so polnili zgodovinske knjige v Evropi in ZDA, od osnovnošolskih učbenikov do akademskih člankov. Uporaben kontrolni seznam za preverjanje zgodovinarjev.”

En komentar na “30 razlogov zakaj so evropejci boljši od vseh ostalih”

  1. Hinko_Gnito Says:

    No, so obdobja in avtorji, npr. jezuiti in razsvetljenci, ki so si zgradili precej svojo idealistično predstavo o Kitajski, in concreto, o vsem kar uvrščamo danes pod pojem kitajske filozofije (Konfucij, daoizem, novokonfucijanstvo.