Pomagajmo bratom Hrvatom!

Ponovno jemljemo dobesedno besede Predsednika RS, ko pravi: »Jaz verjamem, da bodo naši državljani resno in kritično razmislili o tem referendumu.« Prav zato, ker razmišljamo resno in kritično ne smemo nasesti vsesplošnim političnim pozivom in svarilom, ki nas želijo odvrniti od tega, da izrekamo svoje mnenje in izkazujemo voljo na referendumih, vsakič, ko niso v skladu z njihovimi nameni in cilji. Odgovornost za politične odločitve naj se ne bi prelagalo na državljane; kaj še bolj absurdnega lahko izrečejo! Politično odločanje je ena od osnovnih državljanskih in človekovih pravic, ki nam ne more in ne sme biti odvzeta ali zanikana. Vsak poskus v tej smeri je znak nedemokratičnih teženj in neupoštevanja volje ljudi, ki se jih zastopa in v imenu katerih se dela.
Žal pa je teh teženj v zadnjem času vse več in preveč. S pomočjo medijev in propagande, se nas skuša prepričati, da sami vemo premalo, da nimamo dovolj vpogleda v zakulisje visoke politike in mednarodne odnose, ne znamo presojati, da bi se lahko »pravilno« odločali o lastni prihodnosti. Kaj drugega kot uzurpacija moči in oblasti je bila preprečitev možnosti izrekanja ljudske volje o ratifikaciji Lizbonske pogodbe! Sedaj sem v to še veliko bolj prepričana kot pred enim letom, ko sem se za razloge o tem ravnanju začela spraševati in se čuditi nad vsesplošno brezbrižnostjo do vsebine tega dokumenta, ki odvzema legitimnost Ustavi RS. Seveda, v kolikor bo z uzurpacijo moči političnih elit EU, prišel v veljavo; mimo vseh postavljenih demokratičnih načel.
Odšla bom podpisati in oddati svoj glas za razpis referenduma proti vstopu Hrvaške v zvezo NATO. Vem, da bo moje dejanje sprejeto s čudenjem in neodobravanjem tistih, ki me obkrožajo. Žal se je celotna zgodba zreducirala zgolj na ozemeljske in nacionalistične temelje, a gre za bolj pomembne stvari, kot je nekaj metrov meje gor ali dol. To bom storila iz odločnega in trdnega prepričanja, da je potrebno ustaviti širitev zveze NATO; iz miroljubja in verjetja, da se varnost ter mir v svetu ne delata s koncentracijo in kopičenjem konvencionalnega in jedrskega orožja. Veliko prej kot iz domoljubja in niti slučajno ne zaradi kakšnega nacionalnega interesa ali razloga.
Neverjetno in osupljivo kako se vsem uspe sprenevedati in pretvarjati se, da NATO ni vojaška organizacija. Organizacija, ki se utemeljuje na militarizaciji in vojni. Tisto, kar vsi načeloma zavračamo in proti čemur se vsi borimo, ali ne? Kje so zdaj vsi mirovniki ali pacifisti, ki znajo biti tako glasni in odločni? Vsi tisti, ki na ideji mirovništva živijo ali si na njej ustvarjajo akademske kariere?
Kaj tudi vi razumete, da gre zgolj za peščico skrajnih nacionalistov, ki izsiljuje celotno politično elito in ogrožajo ugled Slovenije v EU? Morda res, a tudi, če je tako, je tu edinstvena priložnost, da jo izkoristimo. Pomagajmo bratom Hrvatom!
Naj mi kdo že enkrat končno odgovori, kje je ta tako opevan ugleden ugled, ki naj bi bil sedaj postavljen na kocko; v čem se sestoji in kaj imamo od njega? Kaj nam je do sedaj prinesel in v čem koristil?
Tako kot sem glasovala proti vstopu Slovenije v zvezo NATO bom še odločneje in ponovno glasovala tudi sedaj. Hrvati niso imeli možnosti in priložnosti, da bi ob vstopu v NATO odločali sami. Zanje so odločili njihovi politični vodje.
Politiki so se te dni, ko so hoteli preprečiti za njih najhujšo grožnjo, izražanje ljudske volje na referendumu, sklicevali na moralnost, vest, spoštovanje in druge plemenite vrednote na katere se sami praviloma gladko požvižgajo, ko jih k spoštovanju le-teh rotimo državljanke in državljani. Stvari so jim spolzele iz rok in šefi NATO jim gotovo z globokim zadahom dihajo za ovratnik. Vas je kdo pred glasovanjem na referendumu za vstop Slovenije v zvezo NATO opozoril na dejstvo, da postopek izstopa članice iz zveze NATO traja 21 let?

Elena Pečarič

YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
Neubergerjeva 7
SI-1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 521 22 77; f: +386 (0)1 521 22 88
www.yhd-drustvo.si
www.handyworld-si.com

via Posocje.net & Dodogovor.org