Kitajski uporabniki Facebooka zdesetkani

Število aktivnih uporabnikov Facebook-a na Kitajskem je do začetka oktobra padlo na pičlih 14.000. Za prosti pad števila uporabnikov, julija je Facebook na Kitajskem uporabljalo okoli milijon uporabnikov, pa ni kriva kitajska konkurenca na področju socialnih mrež (QQ, 51, Renren, Kaixin001) ali nezmožnost prilagajanja specifikam kitajskega trga, temveč vladna cenzura.

“Ljudski” vladni aparat je ustregel ljudski volji in v začetku julija blokiral dostop do Facebook-a. Seveda kitajska vlada le ni tako ustrežljiva in glavni razlog za blokado so bili julijski Ujgurski  protesti. Protestniki naj bi takrat  za koordinacijo uporabljali omrežje Facebook, ustanovljenih je bilo tudi veliko podpornih skupin. Blokada je tudi po “umiritvi” razmer ostala v veljavi, saj si oblast, v pričakovanju 60. obletnice ustanovitve LR Kitajske, ni smela privoščiti novih “presenečenj”.

Blokado je seveda moč obiti, kar nenazadnje dokazuje teh 14.000 uporabnikov, vendar je za to potrebnega nekaj znanja, predvsem pa volje.

China’s Facebook Few — 14,000 and Falling | China Digital Times CDT.