Študentje začnejo z gladovno stavko

Gladovna stavka
不能死在今天 – ne smemo umreti danes
Vladno ignoriranje študentskih zahtev po dialogu je pripeljalo do velike gladovne stavke, ki se je začela 13. maja. Od 1000 do 3000 študentov je gladovno stavko začelo v protest vladni brezbrižnosti do študentskih demonstracij in njeni nepripravljenosti za dialog z študenti. Nadaljna zamera je bilo poročanje uradnih medijev, ki so poročali o nemirih in uporu v Pekingu. Zahtevali so, da se nemudoma vzpostavi dialog med vlado in študenti na enakopravni ravni in da vlada prizna legitimnost študentskega demokratičnega gibanja. Študentom so se z simbolično enodnevno gladovno stavko pridružili tudi mnogi intelektualci in profesorji.
Izstradani in onemogli študentje, ki so jih v vedno večjem številu vozili v bolnice so vzbudili sočutje prebivalcev Pekinga, ki so že od vsega začetka podpirali njihov protest. Njihov trud in vladna ignoranca je na trg privabljala vedno več ljudi. V ponedeljek 15. maja je bilo na trgu okrog 150.000 protestnikov, naslednji dan se je množica podvojila in v četrtek so na trgu našteli okrog milion ljudi. V teh dneh so začeli na ulice organizirano stopati tudi delavci. V vedno večjem številu so začeli zapuščati svoja delovna mesta in začeli groziti z generalno stavko, če vlada ne ustreže študentom.
Množica na trgu pa je bila le del večje skupine protestnikov, ki je v glavnem niso sestavljali študentje. Po ocenah se je proti koncu maja po pekingških ulicah sprehajalo od tri do pet milionov protestnikov, večinoma nezaposlenih delavcev, ki so jezno kritizirali vlado. Prestolnica je počasi drsela v anarhijo.

2 komentarjev na “Študentje začnejo z gladovno stavko”

  1. » Pred 19 leti na trgu Tiananmen « Blog Archive | Kitaj Says:

    [...] slovenski državni aparat prisiliti v spoštovanje zakonov, mineva 19 obletnica začetka velike gladovne stavke protestnikov na Pekinškem trgu [...]

  2. jože Says:

    wtf?