Vojska se oboroži in še drugič napade

Proti večeru 3. junija se vojska zopet začne premikati proti smeri trga. V vojaških konvojih, ki se iz različnih smeri začnejo premikati proti trgu, je okrog 15.000 vojakov v bojni odpravi.  Tokrat je vojska oborožena, odločena in pooblaščena, da se za vsako ceno prebije do trga. Na svoji poti naleti na barikade, katere so postavili in branili študentje, delavci, ter ostali prebivalci Pekinga.
Ljudje so skušali zaustaviti napredovanje vojske, ki se je z oklepnimi vozili prebijala skozi barikade. V kolesja vozil so metali tramove in betonske bloke, dokler se vozila niso ustavila, nakar so jih zažgali. Pobegle voznike so pretepli. Protestniki so uničili najmanj 16 kamionov in dva oklepna transporterja. Ljudje so branili barikade, oboroženi z železnimi palicami, kamni, opekami in zažigalnimi bombami (molotovke). Dve skupini, vsaka približno po deset mladih ljudi, sta se skušali z avtobusom prebiti  do vojakov. Oboroženi so bili z palicami in “molotovkami”. Ustavil jih je ogenj iz mitraljeza in avtobusa sta se kmalu za tem vnela. Iz avtobusa je živ pobegnil le eden.
V Pekingu, na avenijah, ki vodijo do trga Tiananmen se je preko noči vzpostavilo pravo vojno stanje. Obe strani sta vedno ostreje odgovarjali na stopnjevanje nasilja nasprotne strani. Največ žtrev v tej noči je padlo na Aveniji večnega miru (Changan jie), kak kilometer zahodno od trga. Žrtve so padale tudi v spopadih v drugih predelih mesta in na ulicah okoli trga. Potrebno je omeniti tudi žrtve med vojaki. Jezni delavci so jih nekaj pretepli do smrti ali pa zažgali.

En komentar na “Vojska se oboroži in še drugič napade”

  1. » Devetnajsta obletnica krvave zadušitve Tiananmenskih protestov Blog Archive | | Kitaj Says:

    [...] luči dogajanja, ki je preko noči dodobra pretreslo pekinške ulice in avenije, ta dogodek sam po sebi ne bi bil [...]