Din Lin: Sonce nad reko Sanganj

Včeraj sem brskal po mojih knjižnih policah in naletel na dva izvoda knjige kitajske pisateljice Din Lin z naslovom Sonce nad reko Sanganj. Ko sem prelistal knjigi mi je hitro postalo jasno, zakaj imam dva izvoda. Eden je čisto pravi bibliofilski izvod omenjene knjige izdane leta 1950. Vreden je kolikor je pač vreden.

Naslovna stran knjige.

Ima pa zato drugi izvod te knjige zame prav posebno vrednost. Gre za sinološko-lokalpatriotski socialistično-bibliofilski izvod, ki sem ga pred leti, za 100 tolarjev, kupil na razprodaji v tolminski knjižnici. Čeprav sem bil takrat že srečni lastnik zgoraj omenjenega bibliofilskega izvoda, mi lokalpatriotska žilica ni dovolila oditi domov brez te knjige.

Platnica knjige.

Kar ta izvod knjige dela posebnega so njeni prejšnji lastniki, ki tako časovno kot svetovno-nazorsko sovpadajo z vsebino knjige. V knjigi pisateljica opisuje življenje na vasi v času po koncu japonske okupacije. Področje obvladuje Osma armada komunistične vojske in od blizu in daleč v vas prihajajo zgodbe o tem, kako revni ljudje oblast prevzemajo v svoje roke in kako si delijo premoženje tistih, ki so jih do sedaj izkoriščali.

dinlin_sonce_zigi2.jpg
dinlin_sonce_zigi1.jpg