Hekerski oddelek Ljudske osvobodilne vojske

Danes sem s kotičkom desnega očesa v času televizijskega dnevnika opazil, da Rusija in ZDA, kot v starih “dobrih” časih tekmujeta, kdo bo prej in bolje izdelal jedrski bombi podobno bombo, ki med pokom ne scvre in ubije vsega živega.

pla_matrix.jpg

V ozadju, v čisto drugem svetu, pa se Kitajska vojska ukvarja s čisto drugačnim orožjem. Že pred časom, v zadnji dekadi prejšnjega tisočletja, sta namreč dva kitajska vojaška teoretika spisala knjigo v kateri razpravljata o učinkih in primernosti spletnega vojskovanja. Sledilo je šest spletnih vojn, v katerih so kitajski hekerji, v obrambo časti njihove države, napadali Tajvanske, Indonezijske, predvsem pa Japonske in Ameriške spletne strani. Hekerji iz napadenih držav so jim seveda vračali “milo za žajfo”.

Medtem, ko so bili ti napadi predvsem “civilne” narave, čeprav je kitajska vlada hekerjem miže gledala skozi prste, pa se v zadnjem času vse pogosteje govori o vdorih v informacijske sisteme, za katere krivijo hekerje iz plačilnih list kitajske Ljudske osvobodilne vojske.

Zadnjo novico v tej zgodbi je objavil časopis The Times, ki je iz Pentagona izbrskal poročilo v katerem poročajo o detajlnem načrtu za onesposobitev Ameriške flote letalonostilk, ki sta ga za kitajsko vojsko pripravila dva hekerja. Ta pa je le del načrta, da Kitajska do leta 2050 doseže dominantno pozicijo na področju elektronskega vojskovanja.

China’s cyber army is preparing to march on America, says Pentagon.