Tiananmen 20 let pozneje

Na včerajšnji dan, pred dvajsetimi leti, je iz Pekinške univerze krenil sprevod kakih 1000 študentov. Njihov cilj je bil trg Tiananmen, ogromna betonska planjava pred veliko palačo ljudstva, kjer so se ob državniških priložnostih zbirale nepregledne množice.
V podrobnosti takratnih dogodkov se tokrat ne bom spuščal, saj sem jih opisal že leta 2006, ko so se dnevi v tednu z datumi ujeli natanko tako, kot tiste usodne pomladi leta 1989. Še več podrobnosti o takratnih dogodkih lahko preberete v obširnejšem članku “Pomlad 1989 in jesen Komunistične partije“.
Uvod v letošnjo okroglo obletnico so pripravili “neznanci”, ki so na pokopališču v mestu Jinan pretepli 75 letnega upokojenega profesorja Sun Wenguang-a (孙文广), znanega disidenta, ki je olimpijske igre preživel pod 24 urnim nadzorstvom in bil v preteklosti večkrat zaprt zaradi izražanja svojih mnenj. Profesor Sun se je, kot že nekaj let poprej, na dan praznika Qingming (kitajski tradicionalni praznik spomina na mrtve) obiskal grob premierja Zhao Ziyang-a, partijskega sekretarja, ki je v nemilost padel s svojim simpatiziranjem študentskih protestniških zahtev in Zhang Zhixin-a, disidenta, ki je bil ubit med kulturno revolucijo.
Profesor Sun je letos svoj obisk najavil na internetu in že pred profesorskim domom ga je pričakal uradnik javne varnosti z četico uradnikov v civilu in ga skušal odvrniti od namere, da na groba položi posvetilo z napisom: “Sožalje za heroje, ki so padli za svobodo”. Ker se ni pustil prestrašiti je za njegovim taksijem zapeljalo devet vozil spremstva. Ko se je profesor Sun vračal iz obiska grobov so ga “neznani” napadalci vrgli v dvometrski jarek in ga tam kakih 10 minut obdelovalo z brcami.
Zgornji incident je verjetno le uvod v “sezono” ukrepov kitajske vlade za omejitev aktivnosti disidentov ob okrogli obletnici njim neljubih dogodkov. Kitajska oblast bo v prihodnjih mesecih, kot je v teh dvajsetih letih postalo že običaj, obiskala vse znane disidente, ter jim v njihovo lastno varnost, odsvetovala pojavljanje v javnosti in javno izražanje njihovih mnenj. Nadzor bo svoj vrhunec zagotovo dosegel 4. junija, ko bodo dvajsetletnico “praznovale” žrtve t.i. tiananmenskega pokola.

Viri:
China Rights Activist Beaten in Cemetery
Retired Professor Attacked after Honoring Memory of Late Party Secretary Zhao Ziyang

Zgodba preživelega protestnika:
Tiananmen 20 years later: A survivor’s story