Volitve na Kitajskem

Kitajska vlada že več desetletij eksperimentira z volitvami na nivoju vasi, pri čemer moramo vedeti, da je povprečno število prebivalcev kitajske vasi primerljivo z mesti, včasih celo občinami na Slovenskem.
Prvi zametki sistema segajo v začetek osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je februarja 1980 v vasici Hezhai 85 gospodinjstev iz petih produkcijskih enot udeležilo skrivnega glasovanja s katerim so izbrali prvi vaški komite na Kitajskem. Ta samoupravni stil vaških komitejev je bil ustavno priznan leta 1982 in se od takrat razširil na 620.000 vaških komitejev po vsej Kitajski. Vaških volitev se je leta 2008 udeležilo 450 milijonov volilcev.
Nekateri kritiki sicer sistem vaških volitev še vedno odpravljajo zgolj kot poskus kitajske Partije, da na Kitajskem pokaže neposredno demokracijo v akciji, brez da bi se odrekla resnični oblasti. Kitajski volilci pa so sistem sprejeli, saj se lahko na ta način učinkovito znebijo nepotizma in korupcije na nivojih oblasti, ki se najbolj direktno tičejo njihovega življenja. Volilna udeležba niha nekje med 80 in 90%.
Sistem ustreza tudi Partiji, saj se zaradi finančne krize in z njo povezanih odpuščanj na kitajsko podeželje vračajo milioni migrantskih delavcev. Že pred tem so na podeželju letno beležili preko 10.000 protestov proti oblastem, večinoma zaradi lastrniških pravic in uradniške korupcije. Dejstvo, da je vaška oblast izvoljena direktno in ne nastavljena, bo pomagalo ljudski gnev odvrniti od Partije, kar je zanjo še posebej pomembno zaradi prohoda migrantskih delavcev, ki so bili v mestih vajeni večje svobode in ne bodo kar tako pripravljeni brez besed sprejemati ukazov vaških oblasti.

Več o tem:
More and More, Rural China Is Going to the Polls
The “normalization” of China’s village elections
China Elections and Governance Review